De Universiteit van Ankara deed onderzoek naar de meerwaarde van de effecten van voetreflexologie ten opzichte van controlegroepen. Alle behandelde mensen waren darmkankerpatiënten. De uitkomsten zullen de voetreflexologen niet verrassen en zijn indrukwekkend positief.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28176423

Leila Eriksen uit Denemarken heeft als levensvisie het wetenschappelijk aantonen van de werking van reflexologie.

Haar visie, focus en interesse: Kwaliteit van CAM omgeving, kan dan gerichte interventies bijdragen tot een betere kwaliteit van leven en verhoging van de mogelijkheid om hun eigen situatie te beheersen.

Op haar website www.carecam.dk staat heel veel informatie over onderzoeken en zelfs hoe je een onderzoek kan opstarten.
Voor haar eigen site klik hier.

Pijnbestrijding door middel van voetreflexologie bij kanker patiënten

Zesendertig kanker patiënten namen deel aan dit onderzoek waarin het pijnstillend effect van voetreflexologie ten opzichte andere pijnstillers werd berekend. Voetreflexologie bleek direct een pijnstillend effect te hebben bij patiënten met uitgezaaide kanker. Drie uur na de behandeling was er geen statistisch effect meer meetbaar (geen aantoonbaar effect). Hetzelfde geldt voor 24 uur na de behandeling. Verder onderzoek werd aangeraden.

Conclusie: Voetreflexologie helpt bij pijnbestrijding in dit geval, maar werkt niet zo lang.