Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben aangetoond dat mensen ongeveer 40% minder pijn voelden en in staat waren om pijn ongeveer 45% langer te doorstaan, als ze behandeld werden met voetreflexologie bij wijze van pijnbestrijding. Dit is de eerste placebo-gecontroleerde wetenschappelijke studie naar het effect bij acute pijn. Reflexologie behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Uitgangspunt is dat er energiebanen door het lichaam lopen, waardoor lichaamsdelen en organen beïnvloedbaar zijn door druk uit te oefenen op bepaalde punten van zowel de voeten als de handen. In principe kan reflexologie op ieder lichaamsdeel toegepast worden, maar in deze studie werd – zoals meestal het geval is – voetreflexologie toegepast. De promovenda, Dr. Carol Samuel, is zelf reflexoloog en is van mening dat reflexologie net zo werkt als acupunctuur: het stimuleert de hersenen om stoffen af te scheiden die pijn verminderen. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice (JCTCP). Hoewel het maar om een kleine studie gaat (N=15) concluderen de onderzoekers dat voetreflexologie gebruikt kan worden als aanvulling op de medicamenteuze behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met pijn, zoals osteoarthritis, rugpijn en kanker.