Zwangerschapsreflexologie is net als reflexologie een natuurlijke therapie, waarbij naar de totale mens wordt gekeken en niet alleen naar de klacht en/of symptoom. Behandelingen hebben een ontspannende, helende, verzachtende en/of stimulerende werking op je lichaam en geest. Daarom kan de therapie zowel preventief als bij vele klachten worden toegepast.

Op het hele lichaam zitten reflexzones die via energie banen in verbinding staan met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze reflexzones ondersteunt het de homeostase van het lichaam. Homeostase is het in evenwicht brengen van allerlei functies in het lichaam zoals: temperatuur, zuurgraad, bloeddruk en ademhaling.
Binnen de reflexologie is zwangerschapsreflexologie ontstaan, specifieke massage technieken voor de zwangere vrouw. De technieken zijn zachter en energetischer dan de algemene reflexologie. De massage vindt met name plaats op de voeten en onderbenen en bij het opwekken van de bevalling ook op de handen.
Niet alle reflexzones mogen tijdens de zwangerschap gemasseerd worden, andere reflexzones kunnen juist gestimuleerd worden waardoor het welbevinden tijdens de zwangerschap toe neemt, klachten voorkomt en of kunnen worden ingezet om klachten te bestrijden dan wel te verminderen.

Waar kan zwangerschapsreflexologie voor worden ingezet:
Misselijkheid en spijsverteringsklachten
Vermoeidheid
Slapeloosheid
Urineweg infecties en/of schimmelinfecties
Rug- en bekkenklachten
Carpaal tunnel syndroom
Verhoogde bloeddruk
Emotionele disbalans
Bij stuitligging om het kindje te draaien
Ter voorbereiding op de bevalling
Op de bevalling op te wekken
Regelmatig een massage houdt je lichaam en in balans en kan klachten in de zwangerschap voorkomen (om de 4 a 6 weken een massage is een weldaad voor je lichaam).