Voetreflexologie of voetreflexzone therapie is een alternatieve geneeswijze die mogelijk hulp zou kunnen bieden bij de ziekte van Bell. Hieronder volgt een verslag van Henriëtte Jansen-Ruiter van praktijk Voeten in Aarde uit Nijverdal.
Let op: Gebruik voetreflexologie of voetreflexzone therapie nooit als vervanging van reguliere medische hulp, maar ten hoogste als aanvulling daarop. Neem altijd eerst contact op met uw huisarts.

Het verhaal van Henriëtte Jansen-Ruiter
Begin januari 2002 kreeg mijn broer aangezichtsverlamming (zijn leeftijd 31 jaar). De diagnose van de huisarts luidde “paralyse van Bell”. Tijdens een telefonisch gesprek met mijn broer gaf ik aan dat ik graag wat voor hem zou willen doen. Omdat ik bezig was als voetreflexzone therapeute om een eigen praktijk op te zetten, stelde ik hem voor om zijn voeten te behandelen door middel van voetreflexzone massage en dit minimaal vijf behandelingen de kans te geven, om te beginnen om de andere dag. Hij stond hier vrij sceptisch tegenover maar wilde het wel proberen.

Nieuwe ervaring
Ik had zoiets nog niet eerder behandeld, het was dus voor ons allebei een nieuwe ervaring. De tijd die tussen de constatering / diagnose van de huisarts staat, en het starten van de behandeling is twee dagen. Behalve oogdruppels heeft hij geen andere medicijnen gehad.
De eerste behandeling leverde niet zo veel reactie op. Bij de tweede behandeling was hij erg positief, het aangedane gebied was volgens hem kleiner geworden. De voetreflexen waren veel pijnlijker. Bij de derde behandeling is de verlamming duidelijk afgenomen. Hij ervaart prikkelingen en tintelingen in de aangedane gezichtshelft. We vinden de reactie op de behandelingen zo positief dat we besluiten om na de vijfde behandeling door te gaan. Na de zesde behandeling is de paralyse geheel verdwenen, alles functioneert weer normaal. We waren ruim anderhalve week verder.

Positief effect
Op verzoek van de bedrijfsarts werd een afspraak gemaakt bij de huisarts om zijn bloed te laten onderzoeken. Na een week zijn de uitslagen binnen en met zeer goede resultaten, nierfunctie zeer goed, leverfunctie goed, schildklierfunctie goed en geen aanwijzingen voor een tumor.
Ik heb daarna nog zes vervolgbehandelingen gegeven met steeds langere tussenpozen om rustig af te bouwen. In totaal twaalf behandelingen in een periode van zes weken. We waren allebei heel erg blij en verrast met het resultaat. Voetreflexzone massage heeft naar onze indruk zeer positief bijgedragen aan het zelfgenezend vermogen van zijn lichaam.

Nieuw geval
Nu een jaar later heb ik in mijn praktijk weer iemand met de paralyse van Bell. De pijnlijke reflexen komen sterk overeen, en de resultaten zijn eveneens positief. Mijn cliënt wijst mij op jullie website. Na deze gelezen te hebben wilde ik graag mijn ervaring kenbaar maken.
Twee mensen met een positieve ervaring met voetreflexzone therapie in relatie met de paralyse van Bell is erg weinig, en ieder mens reageert op zijn eigen unieke wijze, maar toch is het zeer zeker de moeite waard om uit te proberen of voetreflexzone therapie voor meer mensen werkt.