Voetreflexologie is een holistische therapie waarbij wordt gekeken naar de mens in zijn fysieke, emotionele en spirituele vorm en niet alleen naar de klacht.

Voetreflex is een oude massagetechniek, waarvan men aanneemt dat het zijn wortels heeft in India en China. Egyptenaren en Indianen kenden deze vorm van voetmassage al duizenden jaren geleden. Halverwege de vorige eeuw is men deze vorm van therapie verder gaan ontwikkelen en in kaart gaan brengen. De Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald ontdekte dat door op bepaalde punten op de voeten en handen te drukken, pijn in het lichaam verminderde of zelfs verdween.” 

De voet is een miniatuurweergave van het lichaam.   In de voeten weerspiegelt zich het hele lichaam. Je hebt zones die corresponderen met delen in je lichaam als organen, weefsels en spieren. Door nu die zones te masseren, kun je in het corresponderende deel invloed uitoefenen. De effecten die een voetreflexbehandeling teweeg kan brengen zijn onder andere ontspanning, de vitalisering van het lichaam en het afvoeren van spanning. “

“Door de voeten met aandacht en ontspannende grepen aan te raken, ontspant men zich. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd en spieren die doorbloedt zijn functioneren beter. Afvalstoffen worden gemakkelijker afgevoerd en voedingsstoffen beter opgenomen. Ook organen raken beter doorbloedt waardoor hun functies kunnen verbeteren.”

150 tegenover 5000 jaar
In het westen zijn mensen nog wel eens sceptisch over natuurlijke manieren van geneeskunde “Wij zijn vervreemd geraakt van wat de natuur ons te bieden heeft en proberen alles op te lossen met medicijnen. De moderne geneeskunde is iets wat we pas 150 jaar doen. Voetreflexologie bestaat al 5000 jaar, dat heeft zijn werk wel bewezen toch? Het is heel fijn dat het er is en het lost absoluut problemen op, maar het zou in mijn ogen nog mooier zijn om de twee vormen samen te laten werken. In China zijn er bijvoorbeeld ziekenhuizen waarbij je kunt kiezen tussen acupunctuur of narcose bij operaties.”

Wanneer je om je heen kijkt, ziet ze dat stress en de bijbehorende klachten steeds normaler lijken te worden. Maar liefst 80% van alle lichamelijke klachten zijn stress gerelateerd: “We worden continue geprikkeld door de invloeden van buitenaf, malende gedachtes… Er is bijna geen stil zijn meer, waardoor we vaak voorbij gaan aan wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Een massage harmoniseert het lichaam en laat de geest tot rust komen. Het zelfgenezend mechanisme wordt hersteld. Als je een wondje hebt vind je het normaal dat dit zichzelf hersteld, maar van binnen kan dat ook gebeuren. Dit zelfgenezend mechanisme zou eigenlijk elke ziekte die je hebt moeten kunnen herstellen en dit gebeurt in veel gevallen niet. Als je dit systeem activeert dan wordt dit in werking gezet. Je hoeft echter niet ziek te zijn om voetreflex te ondergaan. Het is vooral een opkikker. Vanuit de holistische benadering is dit een middel om niet uit balans te raken.”

In verbinding met lichaam en geest
Tegenwoordig staan wij niet meer in verbinding met ons lichaam. Nee, wij zijn ons niet meer echt bewust van de verbinding met ons lichaam. Wij zijn vaak zo druk en op de buitenwereld gericht, dat we ons niet bewust zijn dat we een lichaam hebben. Wij geven ons lichaam pas aandacht bij ongemakken. Hoe erg waardeer jij jouw normale ademhaling als je een keer verkouden bent? Het mooie aan voetreflexologie is dat mensen even de tijd voor zichzelf nemen, het is heel holistisch. Het is een fysieke handeling, maar het richt de geest weer op het eigen lijf.”

Ook in taal merk je dat het lichaam veel meer doet dan waar wij vaak bij stil zijn. Tijdens de opleiding  leer je meer over de samenwerking van de verschillende breinen, maar ook andere organen komen regelmatig voorbij in ons dagelijkse taalgebruik. Hieruit blijkt dat bepaalde onderdelen van ons fysieke lichaam een bepaalde emotionele kracht of functie hebben. Er zijn niets voor niets uitspraken als ‘Wat heb je op je lever?’, ‘Wat ligt er zwaar op de maag?’, of ‘Maak van je hart geen moordkuil’.”

Om het lichaam en geest meer in verbinding te laten komen nog een aantal tips: “Ademhalingsoefeningen zorgen voor rust, probeer te vertragen door een ‘hier en nu’ wandeling te maken en luister naar jouw eigen behoeftes. Maar oefen vooral dankbaarheid! Op die manier sta jij open voor liefde en verbinding. Met jezelf en anderen.”

Gepubliceerd door: Simone Sijbrands